Gratis Artikel Plaatsen
Image default
Sport

Wat betekenen de sterren op voetbalshirts?

Er was veel te doen rondom de wedstrijd tussen Ajax en FC Twente in 2011. Het werd een echte kampioenswedstrijd tussen de nummer 1 en 2. De winnaar zou kampioen worden. Voor Ajax was het de uitgelezen mogelijkheid om de dertigste landstitel te behalen en dat zou de felbegeerde derde ster betekenen. De derde ster, die nu boven het Ajax logo op het shirt staat. Andere clubs en landen hebben ook deze sterren boven het logo staan, maar wat betekenen die sterren precies? 

Waar staan de sterren voor?

De ster boven het logo op voetbalshirts is een onderscheiding voor clubs en landen wanneer zij een bepaald aantal titels hebben behaald. Het zijn kampioenssterren. Je zou denken dat, aan de hand van bovenstaand voorbeeld, de sterren staan voor een tiental landskampioenschappen. Dit kan alleen per land verschillen. Als je namelijk naar het shirt van Bayern München kijkt, staan er 4 sterren boven het logo. Zij hebben sinds kort de dertigste landstitel behaald en zijn dus nog niet bij de veertig. De verschillen per land komen hieronder aan bod.

Wat zijn de verschillen per land?

De meeste landen hanteren hetzelfde aantal titels voor één kampioensster. Per 10 landstitels mag er een gouden ster worden geplaatst. Overigens is het plaatsen van een ster niet verplicht, maar het staat natuurlijk wel mooi. Een aantal landen wijken af van de 10 titels per ster. In Duitsland wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een getrapt systeem. Hieronder zie je een overzicht van een aantal belangrijke competities:

 • Nederland: per 10 landskampioenschappen

 • Duitsland:
  – 3 titels = 1 ster
  – 5 titels = 2 sterren
  – 10 titels = 3 sterren
  – 20 titels = 4 sterren

 • Italië: per 10

 • Portugal: per 10

 • Rusland: per 5

 • Turkije: per 5

Kampioenssterren op landenshirts

Op de voetbalshirts van een aantal landen prijken ook kampioenssterren. Deze staan voor het aantal behaalde wereldtitels. Na het winnen van het WK in 1970 zorgde Brazilië voor de primeur door als eerste land een ster boven het bondslogo te plaatsen op het shirt. Italië volgde na de winst van het WK in 1982 ook met een kampioensster op het shirt. Sindsdien geldt de regel dat een ster wordt gedragen voor iedere behaalde WK-titel. Inmiddels heeft Brazilië vijf sterren boven het logo staan. Een aantal landen kon met terugwerkende kracht de kampioenssterren op het shirt plaatsen. Zo heeft Uruguay vier sterren boven het logo staan voor de WK-titels van 1930 en 1950, maar ook de winst op de Olympische Spelen van 1924 en 1928 zijn hierin meegenomen.

Overige badges

Naast het Wereldkampioenschap voor landen is er ook een WK voor clubvoetbal en je hebt natuurlijk ook de Champions League. Voor Europese clubs geldt de winst van de cup met de grote oren als grote titel. Hiervoor is ook een speciale badge in het leven geroepen, de gouden Badge of Honour. Deze badge wordt gedragen op de mouw van het shirt wanneer een club in totaal vijf Champions Leagues heeft gewonnen of het toernooi drie keer op rij wint. Sinds 1992 heet het toernooi de UEFA Champions League, want vroeger was dit de Europa Cup I. Winst van de Europa Cup I wordt ook hierin meegenomen en clubs die de Badge of Honour mogen dragen zijn:

 • Real Madrid:13 keer

 • AC Milan:7 keer

 • Liverpool:6 keer

 • Bayern München:5 keer

FC Barcelona:5 keer