Gratis Artikel Plaatsen
Image default
Sport

Verschil karpertent, bivvy, brolly en shelter

Bij het vissen op karper wordt er ook vaak door gevist in de nachtelijke uren. Zelfs dagen en weken worden gemaakt om karper te kunnen vangen. Een goed onderkomen is dan natuurlijk belangrijk om de tijd ontspannen en gezond door te kunnen brengen. 

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuw onderkomen voor het nachtvissen, worden veel verschillende vistermen gebruikt om een product te kenmerken. De Online hengelsport winkel staat vol met deze termen, echter niet alle vissers kennen deze termen ook. Hierdoor is het lastig is om tot een goede keuze te komen. In dit artikel geven we kort uitleg over de verschillende mogelijkheden en systemen die daarbij horen.

 

Karpertent

De karpertent is de verzamelnaam van allerlei soorten systemen op een tent op te houden. Eigenlijk geeft deze term niet meer aan dat het om een tent gaat met een deur, die je in kunt zetten voor het nachtvissen.

 

Bivvy

De bivvy is een soort karpertent die wordt opgezet met enkele dwarsstokken. Het aantal dwarsstokken is erg afhankelijk per tent, maar heeft er minimaal 2 en kan tot 6 stuks of meer oplopen. Deze dwarsstokken houden het tentdoek op. De het doek kan worden gespannen door het plaatsen van haringen rondom. Vaak is er ook nog een extra steun of steunen die de dwarsstokken uit elkaar houden. Dit biedt extra stevigheid aan de constructie, waardoor de bivvy bestand is tegen weer en wind. Ook kan door de dwarsstokken een mooie hoogte worden gemaakt. De grootste bivvy’s zijn zo hoog dat je hier makkelijk in kunt staan met overhoogte. 

 

Brolly

De brolly heeft geen dwarsstokken, maar is meer te vergelijken met een paraplu. Deze paraplu heeft echter geen lange middenstang. Het voordeel van de brolly is dat deze snel op te zetten is. Door het ontbreken van dwarsstokken, met eventuele versteviging, staat een brolly over het algemeen net minder stevig dan een bivvy. Ook heeft de brolly een maximale hoogte, omdat de ‘paraplu’ niet te groot kan worden uitgevoerd. 

 

Shelter

Een shelter is simpel gezegd een tent zonder deur. De constructie kan zowel met dwarsstokken of met een brolly-systeem worden opgezet. 

 

Overwrap

De overwrap is geen tent op zich. Dit is een extra doek die je over een shelter, brolly of bivvy kunt trekken. Deze extra laag helpt bij het voorkomen van condens in je tent. Zeker in de ochtend is dit goed te zien aan het doek, of aan de drubbels die vallen op je slaapzak of tacklebox. Daarbij helpt de overwrap ook bij het behouden van de warmte. Dit is voor de koude maanden van het jaar ideaal om warm te blijven. 

https://www.sportvisgigant.nl/