Waarom het snoeien van coniferen zo belangrijk is

In Nederland zijn de meest gebruikte coniferensoorten de schubconiferen en de naaldbomen. Bij naaldbomen kan gedacht worden aan de Spar, de Den, de Taxus en de Ceder. Omdat naaldbomen, op de Taxus na, niet goed te snoeien zijn kiezen de meeste mensen voor schubconiferen. Om coniferen optimaal tot hun recht te laten komen en bruine plekken te voorkomen is het belangrijk om er goed voor te zorgen. Het meest belangrijk is het van tijd tot tijd je coniferen snoeien. Daarnaast is het van belang dat de coniferen voldoende zonlicht krijgen.

Coniferen kunnen het beste twee keer per jaar gesnoeid worden

Om ervoor te zorgen dat coniferen optimaal groeien is het belangrijk om ze twee keer per jaar te snoeien. De eerste snoeibeurt vindt plaats in mei of begin juni zodat de coniferen in de zomer kunnen aansterken. In september worden de coniferen opnieuw gesnoeid zodat ze klaar zijn voor de wintermaanden. Daarbij is het van belang om te weten dat het snoeien van coniferen na september sterk af te raden is. De kans dat de coniferen door vorst beschadigd raken is dan namelijk erg groot.

Hoe coniferen voldoende zonlicht krijgen

Wat voor coniferen erg belangrijk is is dat ze voldoende zonlicht krijgen. Coniferen krijgen voldoende zonlicht door ze taps te snoeien. Bij het taps snoeien is de onderkant van de conifeer breder dan de bovenkant. De conifeer krijgt daarmee als het ware de vorm van een kaars.

Goed gereedschap is belangrijk om coniferen te snoeien

Wanneer coniferen gesnoeid worden is het gebruik maken van goed gereedschap het halve werk. Coniferen worden in de meeste gevallen gesnoeid met een handmatige of een elektrische heggenschaar. Het grote voordeel van een elektrische heggenschaar is dat het werk sneller kan worden verricht, maar feitelijk maakt het niet uit voor welk type heggenschaar er gekozen wordt zolang deze maar scherp is.

https://www.vergelijkhoveniers.nl/