Gratis Artikel Plaatsen
Image default
Toerisme

Schelde wijk

top 10 bezienswaardigheden antwerpen

In het 18e eeuwse huis aan de Vrijdagmarkt, waarvan de expositie bezoekers kennis laat maken met de geschiedenis van de drukkerij van Christoffel Plantijn. Plantijn werd geboren in Frankrijk en verhuisde in 1549 naar Antwerpen, waar hij een boekbinderij opende. Acht jaar later richtte hij de drukkerij Ofisina Plantiniana op, die later het grootste drukkerij- en uitgeverijcomplex van de Neder-provincies werd, dat de werken publiceerde van beroemde wetenschappers en humanisten uit die tijd. Na het overlijden van Plantijn werd het bedrijf voortgezet door zijn schoonzoon Jan Moretus en later door zijn zoon Balthazar. Balthazar was een tijdgenoot en vriend van Rubens, en sommige familieportretten die in dit museum worden getoond, zijn van de grote meester.

De kamers tonen oude drukmachines, graveerborden, een 17e-eeuwse boekwinkel is nagebouwd. Er zijn oude globes, Vlaamse wandtapijten, oude boeken en manuscripten. Het museum herbergt ook de beroemde “Bijbel met 36 regels” – de tweede gedrukte editie van de Bijbel naar Gutenberg, die deze naam kreeg omdat elke pagina 36 regels bevat, en de Biblia Polyglotta (1568-1573) met acht delen in vijf talen (Hebreeuws, Latijn, Grieks, Aramees, Syrisch), gepubliceerd in Ofisina Plantiniana.

House of the Guild of Butchers, werd gebouwd in de 14e eeuw volgens het project van Hermann en Dominik de Wagemaker. Het herbergt nu het Klank van de Stad Museum, Sounds of the City, dat het verhaal vertelt van zes eeuwen muziekgeschiedenis in Antwerpen. Niet ver daarvandaan ligt het majestueuze middeleeuwse kasteel van Sten (Steen, XIII eeuw). In 1963 verscheen een monument voor de legendarische reus Lange Wapper voor hem, bekend om het bang maken van dronkaards ’s nachts met luid gelach en door de ramen van stadsmensen te kijken.

Het Museum aan de rivier is een van de meest indrukwekkende musea in de stad. De hoge toren van Indiase rode steen en glas telt tien verdiepingen die elk, dankzij de ongebruikelijke spiraalstructuur van het gebouw, een ander uitzicht op Antwerpen bieden. Het museum aan de rivier absorbeerde verschillende van de beroemdste musea van de stad, met name het Nationaal Maritiem Museum, het Etnografisch Museum, het Folkloremuseum en een aantal andere.

https://www.dergatsjev.be/2020/08/antwerpen-toerisme-activiteiten-meir.html