Gratis Artikel Plaatsen
Image default
Auto's en Motoren

Je auto elektrisch opladen

Het opladen van een elektrische auto is eenvoudig, maar er zijn een paar dingen die je moet weten om het veilig en efficiënt te doen. Eerst moet je zorgen dat je de juiste soort lader voor je auto hebt. Er zijn een aantal hoofdtypen laadkabels : Type 1, type  2, mobiele laadkabels en snelladers.

Type 1 laadkabels gebruiken worden eigenlijk alleen gebruikt voor oudere generatie elektrische auto’s en zijn de langzaamste soort lader. Type 2 laadkabels worden het meest gebruikt voor de huidige generatie laadkabels. Maar ook binnen deze laadkabels zit nogal wat verschil. Zo zijn er bijvoorbeeld laadkabels geschikt voor 1 fase en 3 fase opladen. Daarbij kan het ampèrage verschillen. Dit is ook nodig want het maximum laadvermogen bij elektrische auto’s verschilt ook nogal.

In de basis is een type 2 laadkabel geschikt voor 1 fase opladen geschikt voor 3,7 of 7,4 kW laadvermogen. Een laadkabel met type 2 stekker geschikt voor 3 fase opladen is over het algemeen geschikt voor een laadvermogen van 11 kW of 22 kW. Hoe hoger het laadvermogen, hoe sneller de accu oplaadt. Bekijk goed de handleiding van je auto om te zien welke laadvermogen deze heeft om het optimale laadvermogen te benutten.

Mobiele laadkabels zijn er in twee varianten. Als eerste is er de laadkabel type 1 of 2 naar schuko. Deze kan jouw auto aansluiten op een standaard 220V stopcontact. Het opladen via deze weg duurt uiteraard wel een heel stuk langer. Het kan bijvoorbeeld voor op vakantie wel erg handig zijn. Bovendien zijn dit de enige oplaadkabels voor elektrische auto’s die te verlengen zijn, dat gaat bij een normale type 2 laadkabel niet. Daarnaast zijn er ook mobiele laadkabels met een uiteinde naar een CEE stekker voor een aansluiting op krachtstroom.

Naarmate de vraag naar elektrische auto’s groeit, groeit ook de behoefte aan betrouwbare en efficiënte snelladers. Snelladers zijn ontworpen om de batterij van een elektrische auto snel bij te vullen, meestal in 30 minuten of minder. Dit is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van traditionele laders, die er verschillende uren over kunnen doen om een batterij volledig op te laden. Snelladers worden meestal geïnstalleerd bij openbare oplaadstations, zodat bestuurders hun auto onderweg snel en gemakkelijk kunnen opladen. Hoewel snelladers duurder zijn dan traditionele laders, komen ze steeds vaker voor naarmate de markt voor elektrische auto’s blijft groeien.