Gratis Artikel Plaatsen
Cadeau

Witte diamanten

Witte diamanten

Bij het bepalen van de waarde van een diamant zijn een aantal aspecten erg belangrijk. Deze aspecten worden de vier Cs genoemd; Cut (slijpsel), Carat (karaat), Colour (kleur), en Clarity (helderheid). Bij het zien van een diamant vallen de laatste twee aspecten de gemiddelde mens het eerste op; hoe mooi de diamant schittert en wat voor kleur hij heeft. In dit artikel zullen we verder uitweiden over het kleuraspect van een diamant.

Diamanten worden officieel ingedeeld op een schaal die varieert van Z tot D. Een diamant met kleurwaarde Z is op deze schaal het minst waardevol en lichtgeel van kleur, terwijl een diamant met kleurwaarde D het meest waardevol en het meest zeldzaam is. Deze diamanten zijn volledig kleurloos, maar worden ook wel ‘wit’ genoemd.

Waarom is de afwezigheid van kleur dan zo belangrijk in een diamant? Hoe witter – dus kleurlozer – een diamant is, hoe mooier het licht in de steen kan weerkaatsen, en hoe meer het wordt opgebroken in een betoverende regenboog. Als de steen geliger is zijn deze bijzondere regenboogkleuren minder goed te zien.

Het kleurverschil tussen zuivere diamanten is echter heel subtiel. Alleen een professionele diamantenkenner zal bijvoorbeeld het verschil zien tussen een diamant met kleurwaarde F t/m D, en in een gouden ring lijkt een diamant met kleurwaarde J ook volstrekt kleurloos. Pas bij diamanten met kleurwaarde P of lager is de geelachtige kleur zichtbaar met het blote oog. Deze diamanten zijn uiteraard een stuk minder waard dan diamanten met een hogere kleurwaarde, maar het zijn nog steeds prachtige heldere stenen die op een verlovingsring niet misstaan.

Als uw budget dus geen volledig kleurloze diamant met kleurwaarde D toestaat, betekent dat dus niet dat u geen prachtige diamanten ring kunt kopen. Een diamant met kleurwaarde Z is nog steeds een diamant, en dus een prachtige steen.