Gratis Artikel Plaatsen
Image default
Dienstverlening

Geestelijke Gezondheid – Angststoornissen Begrijpen

Dit artikel geeft je een breed overzicht van Angststoornissen. We hebben allemaal wel eens angst; het is echter aanzienlijk anders wanneer het een stoornis is geworden. 

Wat is een Angststoornis

Angst is een normale en natuurlijke reactie wanneer we met gevaar, een dreiging, of stress geconfronteerd worden. Aangezien het een normale reactie is, waarschuwt het ons voor een mogelijk gevaarlijke situatie. Voor sommige mensen echter is de angst zo groot dat het hun kan belemmeren in het leven van een normaal leven.

Hier zijn een paar soorten angststoornissen:

Paniekstoornis

Agorafobie

Gegeneraliseerde Angststoornis (GA)

Obsessief-compulsieve stoornis (OCD)

Post traumatische stress stoornis (PTSD)

Sociale fobie

Specifieke fobie

Algemene symptomen van Angststoornissen

Ook al hebben elk specifieke soort hun eigen symptomen, komen in het algemeen een paar dingen overeen:

Gedrag: mensen met angsten doen er alles aan om bepaalde plekken, situaties of mensen te vermijden.

Lichamelijk: mensen kunnen veranderingen in ademhaling, hartkloppingen, borstpijn, spanning in de spieren, hoofdpijn en misselijkheid beleven. Dit beïnvloed hun concentratie en slaappatroon, wat hun wederom vermoeid en zonder energy achter laat.

Emotioneel: mensen maken zich extreem zorgen; ze zijn waarschijnlijk zeer prikkelbaar en opgewonden. Ze maken zich ook zorgen dat er iets gevaarlijks of verschrikkelijks kan gebeuren.

Het verschil tussen spanning en angst

Deze twee termen kunnen op een lichamelijk en emotioneel niveau vergelijkbaar aanvoelen. Met spanning kun je echter het ding noemen waardoor je gespannen bent. Met angststoornissen kunnen mensen echter niet altijd aangeven waarom ze angstig zijn.

Behandelingsopties

Er zijn verschillende succesvolle behandelingen voor mensen die lijden aan angststoornissen. Lees eerst over de specifieke soort angststoornis om meer informatie te krijgen.

Over het algemeen zijn therapieën zoals gedragstherapie, cognitieve gedragstherapie (CBT) en algemene hulpverlening zeer nuttig. Voor bepaalde mensen en bepaalde stoornissen zal er geneesmiddel aanbevolen worden – praat met je huisarts, arts of psycholoog over de details en kenmerken van jouw geval.

Zoek hulp

Onthoud dat angststoornissen, net als elke andere ziekte, iedereen kan beïnvloeden, ongeacht geslacht, ras, cultuur, leeftijd of IQ. Het is belangrijk om hulp te zoeken en je staat er niet alleen voor. Angst kan een hoop leed en onrust veroorzaken, en maakt het leven moeilijk wanneer je het onbehandeld laat.

https://www.depsycholoog.nl/groningen