Gratis Artikel Plaatsen
Image default
Energie

Nederland van het gas af

Nederland van het gas af

Iedereen heeft het nu wel gehoord, dat we met ons allen van het gas af moeten. Maar waarom dan en hoe dan? Daar gaat dit artikel over. 

 

Waarom van het gas af?

Het gebruik van gas heeft een aantal nadelen. We kennen allemaal de verhalen van de aardbevingen in Groningen, maar dat is niet het enige. Gas zorgt ook voor CO2-uitstoot en dat is slecht voor het milieu. Nederland heeft internationale afspraken gemaakt om de uitstoot hiervan te verminderen. Bij het energie vergelijken komt alleen het stroom vergelijken nu dus ook veel vaker voor.

 

Hoe dan?

De overheid wil het gebruik van gas ontmoedigen door de belasting op gas flink op te schroeven voor zowel particulieren als bedrijven en woningcorporaties. Daarnaast moet dan de belasting op stroom omlaag. Door de hogere gasbelasting en lagere stroombelasting wordt het interessant om van het gas af te gaan en om meer te kiezen voor een elektrische oplossing.

 

Wat kan ik doen

Het advies is om eerst te beginnen met isolatie van je dak, je muren en je vloeren. Dit scheelt al flink waardoor je minder energie nodig hebt om je huis te verwarmen. Een huis dat gebouwd is na het jaar 2000 is meestal al goed geïsoleerd.

  • Schaf een warmtepomp aan: hiermee haal je warmte uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater. Als het buiten vijf graden of warmer is, is dit al voldoende om je woning te verwarmen; vooral als je huis goed geïsoleerd is. 

  • Plaats zonnepanelen. Door het gebruik van de warmtepomp gebruik je meer elektriciteit. Door het plaatsen van zonnepanelen compenseer je dit weer. Het is wel een flinke investering, maar na ongeveer zeven tot tien jaar heb je dit terugverdiend. Bovendien verlaag je je maandlasten.

  • Een ander alternatief voor gas is de zonneboiler, maar in de winter levert deze niet genoeg energie om het water te verwarmen. Hiervoor is het nodig dat je een combiketel of een warmtepomp hebt.

 

Financiële gevolgen huishoudens

Je gasrekening vervalt en ook betaal je geen vastrecht meer voor de gasaansluiting. Dit scheelt circa 250 euro. Voor de lage inkomens zijn de benodigde investeringen echter vaak wel een probleem. Deze mensen wonen vaak in slecht geïsoleerde huizen. Het plan is om dit op te vangen door deze huishoudens te compenseren via de inkomstenbelasting of door de huurtoeslag en de uitkeringen te verhogen. Overstappen van energie is gunstig voor je financiën!